sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Parmigiana di melanzane (munakoisovuoka)

Buona domenica a tutti! :)

Tämä on sellainen ruoka, jota minun rupeaa aina tekemään mieli, kun ilmat alkavat viilentyä. Varmaan siksi, että se on varsin tuhtia ruokaa ja se valmistetaan uunissa, joten se lämmittää kivasti. :)

Parmigiana on yksi italialaisen keittiön ehdottomista suosikeistani (rakastan munakoisoja!), mutten tee sitä usein, koska se on hieman aikaa vievää. Ei vaikeaa, kestää vain jonkin aikaa. :) Pari viikkoa sitten sunnuntaina, kun oli aikaa, innostuin sitä tekemään illalliseksi, ja lopputulos näytti tältä:


Tästä ruuasta on olemassa huima määrä erilaisia reseptejä, itse olen aikoinani calabrialaisilta kämppiksiltäni oppinut sen tekemään näin:

Ainekset (2-4 henkilölle, riippuen nälän määrästä ja siitä, mitä muuta on samalla aterialla tarjolla)

2 keskikokoista munakoisoa
250 g mozzarellaa
n. 100 g parmesaania
1 tölkki paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1 keskikokoinen sipuli silputtuna (mieluiten punainen)
2 valkosipulinkynttä
korppujauhoja
oliiviöljyä
suolaa
tuoretta basilikaa

Valmistus

Poista munakoisoista kannat ja leikkaa ne 1-1,5 cm viipaleiksi.




Lado viipaleet pastalävikköön kerroksittain "itkettymään" ja ripottele joka kerroksen väliin suolaa.



Peitä alumiinifoliolla ja laita päälle jotakin painoksi. Jätä "itkemään" 30-60 minuutiksi.


Valmista sillä välin tomaattikastike. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja kuullota siinä hienoksi silputtu sipuli ja puolikkaiksi leikatut valkosipulinkynnet. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti (tai tomaattimurska). Laita sekaan makusi mukaisesti suolaa, ripaus sokeria, sekä muutamia basilikan lehtiä ja anna kiehua n. 10 minuuttia alhaisella lämmöllä. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Huuhtele munakoisoviipaleet juoksevassa vedessä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Paista uunissa oliiviöljyllä voideltuna, kunnes ne ovat ihanan pehmeitä.

Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja asettele sen pohjalle kerros kypsiä munakoisoviipaleita. Laita päälle mozzarellapaloja ja peitä koko komeus tomaattikastikkella (josta olet poistanut valkosipulinkynnet) jatkaen tällaisten munakoiso-mozzarella-tomaattikastike -kerrosten tekoa niin kauan, kuin aineksia riittää.

Viimeisen kerroksen valmistuttua ripottele päälle korppujauhoja ja parmesaanin paloja.

 

Paista uunissa 200 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin, tummahkon värin pintaansa.

 
Koristele annokset halutessasi parmesaanilastuilla ja basilikanlehdillä. Sopii syötäväksi sellaisenaan pääruokana. Buon appetito!!! :)

P.S. Minulla harva ruoka toimii niin hyvin lohturuokana kuin tämä, kannattaa kokeilla siihenkin tarkoitukseen... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti