perjantai 15. marraskuuta 2013

Risotto ai funghi champignon - herkkusienirisotto

Tällaisena synkeän harmaana, koleana päivänä on oiva hetki risotolle. Se lämmittää ja hemmottelee - ihanan samettisella koostumuksellaan myös sielua. Tämäkin on italialainen klassikko, ja herkkusienten lisäksi tätä tehdään useasti herkkutateista. Mikään ei tosin estä käyttämästä muitakaan sieniä: suppilovahveroista tulee loistavaa risottoa, ja itse haaveilen lähiaikoina kokeilevani, millaista kanttarelleista saisi aikaiseksi.

Aina (jos koskaan) herkullisen ruuan ei tarvitse olla kallista ja monimutkaista: tässäkin ohjeessa - kuten niin monessa muussakin italialaisessa ruuassa - on vain muutamia aineksia, eikä mikään niistä ole erityisen kallis, varsinkin jos ihan herkkusienissä pysyttelee tai tykkää käydä sienimetsässä. :) Ja vaikeaahan risoton valmistuksessa ei ole mikään - vaivaa täytyy nähdä vain siinä, että malttaa sekoitella keitosta koko riisienkypsymisajan sen sijaan, että jättäisi yksin pannulle porisemaan. Tämä takaa oikeanlaisen koostumuksen.

Valmiin annoksen pitäisi näyttää suurin piirtein tältä:

 

Ainekset kahdelle:

200 g tuoreita herkkusieniä
1,5 dl risottoriisiä (esim. carnaroli)
1 pienehkö sipuli
pala parmesaania tai grana padanoa
1 l  kuumaa kasvislientä
oliiviöljyä
persiljaa
suolaa
mustapippuria
koristeluun tuoretta persiljaa (tai basilikaa)

Valmistus:

Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Laita tilkka oliiviöljyä kuumenemaan pannulle ja hienonna sillä välin sipuli. Kuullota sipuli kuumassa öljyssä ja lisää sienet. Paista, kunnes sienet ovat puolikypsiä. Lisää riisi ja sekoita huolella. Jatka sekoittamista n. minuutin verran. Lisää suola, pippuri ja persilja. Kaada joukkoon jonkin verran kasvislientä ja jatka sekoittamista. Kun lähes kaikki neste on haihtunut, kaada pannuun lisää kasvislientä. Jatka näin, kunnes kaikki kasvisliemi on käytetty. Jätä risotto kuitenkin meheväksi - sen ei kuulu olla aivan kuivaa. Raasta ja sekoita joukkoon jonkin verran parmesaania ja jätä 5 minuutiksi tekeytymään kannen alle, pois liedeltä. Valmista annokset, laita jokaisen päälle parmesaania raastettuna tai lastuina ja koristele tuoreilla yrteillä.

Valmista tuli, buon appetito! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti