tiistai 26. marraskuuta 2013

Spaghetti al pomodoro - spaghettia tomaattikastikkeessa

Tämä resepti on todellinen italialaisen keittiön klassikkojen klassikko - ruoka, jota varmaan lähes jokaisessa italialaisessa perheessä syödään todella ahkeraan (kenties jopa useamman kerran viikossa) ja yksinkertaisuudestaan huolimatta - tai juuri sen ansiosta - sen on todella hyvää silloin kun se on hyvää. :) Ja tämäkin, kuten niin moni muukin italialainen ruoka, on vähistä, yksinkertaisista perusaineksista tehty, joten edullista tämä herkku on myös ja nopeudessaan ja vaivattumuudessaan oivaa ruokaa niin kiireisille opiskelijoille kuin perheenemännillekin. :) Itse ainakin opiskeluaikoina turvauduin tähän rakkaaseen, tuttuun ruokaan monet kerrat: jos jääkaapissa ei aineksia paljon muuhun ollut tai ei ollut tenttikauden puristuksissa aikaa kokkailla mitään sen ihmeempää. Ja kyllä tämä kieltämättä myös opiskelijan kukkarolleni passasi loistavasti. :D

Ainekset (kastike riittää 2-3  henkilölle riippuen siitä, kuinka tomaattista pastaa haluaa)

spaghettia tai muuta pastaa (lyhyt pasta, esim. pennet, sopii myös loistavasti)
purkillinen tomaattimurskaa (tai paseerattua tomaattia; itse käytän tomaattimurskaa, mutta valitsen hienon, "ohuen" version, koska en pidä kovin suurista tomaatin palasista; mieluiten käytän suomalaisissakin marketeissa myytävää ParmaSole -merkkiä)
1/2 keskikokoisesta sipulista
oliiviöljyä
suolaa
sokeria
muutamia tuoreita basilikan lehtiä
parmesaania

Valmistus

Hienonna sipuli oikein pieneksi sillä välin kun kuumennat runsaskätisen lorauksen oliiviöljyä pannulla. Muista myös laittaa suolattu vesi kiehumaan spaghetille. Kuullota sipuli ihanan pehmeäksi miedolla lämmöllä ja lisää tomaattimurska. Pienennä lämpöä entisestään. Sekoita joukkoon suolaa maun mukaan, muutamia basilikan lehtiä ja ripaus suolaa ja jätä keittymään kokoon 10-15 minuutiksi. Keitä sillä välin spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi pasta ja kaada se tomaattikastikkeen joukkoon pannulle ja sekoita. Tee annokset ja raasta päälle parmesaania (myös grana padano käy ja pecorinoakin käytetään Italiassa alueesta riippuen paljonkin) ja koristele halutessasi basilikan lehdillä.

 


 
P.S. Sipuli ja basilika kastikkeessa eivät ole välttämättömiä, ilmankin pärjää loistavasti. Sokeria kannattaa oikeasti laittaa, mutta ei toki liikaa, sillä se taittaa tomaatin liiallisen happamuuden.

P.P.S. Tuntuuko spaghetin oikean määrän arvioiminen vaikealta? Spaghetin annostelija (dosaspaghetti) on oiva apuväline, mutta ei haittaa jos sellaista ei ole: keitä reilu annos, sillä ylijäämäspaghetille löytyy kyllä erinomaisia kierrätystapoja. :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti